Cât de civilizaţi şi educaţi suntem o demonstrează şi starea de urgenţă. Ce a făcut Letonia?

Foto – Letonia

Civilizația multora la noi lasă de dorit. Lipsa unei igiene corporale şi nu numai, minime, sunt ceva comun unui mare procentaj de concetățeni. Aici nu guvernul trebuie să intervină.

Dezinteresul față de semeni se resimte din plin, cu violență chiar, și zilele acestea.

Șocul prezentului devine parte din noua viață de zi cu zi a fiecăruia. Următoarele domenii au avut parte de schimbări colosale și în continuare se vor adapta mileniului: alimentația,  tehnologia, globalizarea, sistemele de comunicare, credințele și sistemele de gândire, revoluția financiară, managementul, industriile, rolul femeilor, relația cu copiii și drepturile adolescenților.

Responsabilitatea. Fiecare scrie Istoria acum, mai ales în această perioadă de criză. 

Ea trebuie să se regăsească în toate acţiunile noastre. Vorbim despre: responsabilitatea politicienilor în luarea măsurilor de urgenţă, responsabilitatea medicilor şi a cadrelor medicale. responsabilitatea bancherilor, responsabili-tatea profesorilor la orice nivel, responsabilitatea tuturor acelora care muncesc, responsabilitatea părinţilor, cu acţiuni deloc uşoare, responsabilitatea pensionarilor, încercaţi şi ei; responsabilitatea tinerilor, care pot acţiona hazardat; responsabilitatea adolescenţilor, care au foarte multă energie; responsabilitatea copiilor, care poate nu înţeleg ce se întâmplă. Şi pentru toate ceste categorii trebuie să ne rugăm la Dumnezeu.

Este nevoie de mult echilibru în luarea deciziilor de tot felul. Trebuie să fim calmi şi să respectăm măsurile de siguranţă. Să ne informăm numai din surse sigure şi să nu uităm că sănătatea, viaţa, tuturor depinde de ce face fiecare.

Este necesară manifestarea responsabilităţii în casă, pe stradă, la cumpărături,  în relaţia cu prietenii si la serviciu.

Vor apărea noi modalități de soluționare a problemele și noi aplicații, dintre ele mai sofisticate și utile.

A nu se uita un lucru: sufletul omului nu poate exista real în virtual. Fără el și Creatorul nu se afla, pulsa nimic din ce este azi.

„Abordarea noastră a fost testare, identificarea celor pozitivi şi izolarea lor. Am încercat să găsim un echilibru între păstrarea sănătăţii oamenilor şi încercarea de a nu face rău economiei în mod ireparabil”, a explicat premierul leton, potrivit Mediafax.

Scriam ca astfel de măsuri să fie luate şi la noi încă din de luna trecută! Izolarea unora şi munca altora!

După 11 zile, guvernul a declarat starea de urgenţă şi a interzis adunările cu mai mult de 200 de persoane, a închis şcolile, cinematografele şi teatrele şi s-a concentrat pe protejarea personalului sanitar. Magazinele şi fabricile au fost închise doar la sfârşitul săptămânii.

În 29 martie au fost introduse şi regulile de distanţare socială: păstrarea distanţei de doi metri între persoane, cu posibilitatea de a ieşi din casă, câte două persoane sau în familie. Acestea s-au aplicat şi în baruri şi restaurante.

„Am urmat întocmai sfaturile epidemiologilor. Eu însumi am stat în izolare zece zile, pentru că după o întâlnire cu un parlamentar, s-a descoperit că era infectat. Guvernul a lucrat doar online”, a spus premierul leton.

„Poate asta este una dintre marile diferenţe, am făcut mulţi paşi de pregătire, înainte ca primul om să moară”, a adăugat Karins.

Premierul leton spune şi că, deşi a avut dificultăţi, a reuşit să facă stocuri de materiale de protecţie pentru personalul sanitar pentru trei luni.

„Am făcut asta într-o manieră centralizată, cum nu mai făcusem. Spitalele, doctorii, de obicei se aprovizionează singuri, dar aveam nevoie de cantităţi mari, de pe o piaţă acerbă. Am avut multe încercări eşuate de a achiziţiona echipament”, explică premierul leton.

Letonia a testat 2% din populaţie şi a făcut anchete epidemilogice seriose pentru fiecare caz testat pozitiv.

La noi?

de Cătălin Dupu

Textul poate fi preluat doar cu citarea sursei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s