Calmi, dar privind la economia în cădere şi fake news

Articol de Cătălin Dupu                                                        Foto – J. Hopkins CSSE

Viaţa înseamnă azi  informaţie pe secundă. Totul este informaţie. Dar multe din informaţiile – mesajele pe care le primim din presă şi alte surse – sunt trucate, bine structurate şi cu ţintă sigură. Suntem sufocaţi de informaţii trucate. Ziarele de hârtie sunt deja înlocuite cu presa on-line care şi-a priedut în parte controlul.

Deşi astăzi se citeşte numai în interes direct, adică doctorul numai ce ţine de medicină, avocalul de drept, artistul de… şi tot aşa, tonele de informaţie fake ne invadează mai ceva ca punga de gunoi trasă de un câine înfometat.

„50 % dintre cititori ar prefera să plătească doar pentru anumite articole în loc de un abonament întreg,” sunt rezultatele unui sondaj.

Suntem sufocaţi de multe informaţii slabe care ghidează viaţa multora. Modelele se iau din revistele bine colorate şi din ziarele cu articole scurte şi titluri cât gardul de la penitenciar. Dacă dorim cu adevărat cultură şi informaţie serioasă trebuie apelat la Biblie. Aici este soluţia.

Suntem năpădiţi de informaţii plătite. Cutare plăteşte trustul lui cutărică să promoveze ceea ce vrea el. Nu mai contează de e bun sau rău ce vrea a ştii lumea. Dacă se plăteşte e bine, e ok. Banul dictează la unii mai mult decât conştiinţa. Şi atunci, la ce bun să mai citeşti anumite ziare sau reviste?

Apar zilnic informaţii pe simpatii. Un jurnalist sau trustul lui G îl place pe Cutărică. E om care poate atrage audienţa. Pentru aproape 1 ani şi jumătate am lucrat la TVR 2 ca realizator la emisiunea matinală „Dimineţile unui bărbat cuminte”. Totul şi aici se învârtea pe lângă oamenii care făceau audienţă. Trebuie aduşi doar aceştia. Asta este lumea televiziunii… La noi şi în străinătate. Nu contează cine sunt şi ce pregătire au invitaţii! Audienţa dictează! În aceste cazuri dacă invitaţiilor le şi place, mai au şi nişte bani de dat sau pot să aduci bănuţi eşti al lor. Însă poţi să nu mai fii al tău. Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului – Efeseni 5:10

Se aruncă în presă informaţii de distrugere. Există o persoană, o organizaţie, un partid, o ceva care deranjează? Staţi puţin! Mâine apar informaţiile distructive. Se caută în trecut, se scannează prezentul şi mâine apar bombele în presă. „G a crescut la orfelinat!” „G a avut rujeolă!” De aici şi viruşii informatici, de care vom scrie imediat.

Am realizat o emisiune TV, „Istorii trucate”, în care a trebuie să demonstrez, printre alte subiecte, cu date verificate, istoricitatea lui Isus Cristos, ca replică la un documentar filmat care a contrariat, fermecat şi poate distrus pe unii, din nefericire.

Avem parte de multă dezinformare, cu poze frumoase. Viruşii informatici apar în faţa ochilor noştri cu eticheta de „ultimă ora” sau „şocant, senzational, atenţie! Am aflat, vă informăm”. Imediat citim, pentru că ne interesează! Ci cercetaţi toate lucrurile, şi păstraţi ce este bun. 1 Tesaloniceni 5:21

Coronaviruslul acum şi marile evenimente din ultimii ani, 11 septembrie, găsirea lui Bin Laden, criza financiară, apariţia SIDA şi altele au născut tot felul de ipoteze care mai de care mai şocante – de la terorism la… „totul a fost aranjat”. Cuvântul „scenarită” e la modă şi poate fi mai mult decât atât, pentru că viaţa bate filmul. Există un control bine gândit şi asupra informaţiei, care în spatele unei prese răvăşite şi bolnave de scandal, îşi face dăunător treaba.

Însă din fericire avem şi informaţii sigure, bine documentate. Cum le găsim? Nu este simplu dar bine că mai există. Încă mai sunt nume, evenimente, cărţi, filme, melodii, companii şi organizaţii care ţin o linie dreaptă, bazată pe dreptate, credinţă, virtute şi lupta pentru Bine.

Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine. Ioan 5:39

Trăim pe o Terra impovizată – aceasta nu este o informaţie trucată. Însă există Adevărul! Dar am o întrebare, îl vrem a-L cunoaşte? Eu, da! Când citim o ştire e bine a ne întreba la final: Cât e de adevărat ce scrie aici?

+ Textul poate fi preluat cu citarea sursei. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s