Apă, toalete și săpun

s flu

Text – Cătălin Dupu

Foto – Conversation

Situația României și Coronavirusul. În România, din păcate, doar 35,3 % din populația rurală are parte de apă curentă! Aici este o imensă problemă. Se cumpără dezinfectant, dar cu săpunul ce facem? Să vorbim de sănătate, dar nu este peste tot apă curentă și nu există o educație civică reală. Prin anii 90, Paul Everac avea o pastilă de genul acesta la TVR. Vai ce-l mai înjurau unii. Ete, na! El bine spunea. Și acum cine suferă? Că scriitorul a plecat la cele veșnice.

Cu toaletele publice ar trebui făcut ceva! Este un fel de-a spune că există. Ele sunt bombe, focare, buncăre pline de microbi. Bine că elevii și studenții mai stau și pe la casele lor.

Cea mai bună soluție pentru mulți este cu statul acasă. Aceasta legat de sănătate. Că economia deja se alterează este altă discuție, despre care se va vorbi în alți termeni, cât de curând.

Civilizația multora lasă de dorit. Lipsa unei igiene corporale minime este ceva comun unui mare procentaj de concetățeni. Aici nu guvernul trebuie să intervină.

Dezinteresul față de semeni se resimte din plin, cu violență chiar, și zilele acestea. Câteva cazuri: cei care vin din străinătate și mint că au fost în Groelanda să se bronzeze; cei care vor să intre în țară și nu doresc la carantină. Asta nu înseamnă holeră, oameni! Și nu e pe dorințe aici! Cei care sunt în țară și nu declară că au fost plecați de aici prin alte țărișoare. Cei care au probleme și nu merg la doctor de rușine, iar lista poate continua. Situația nu e verde deloc. Apoi toți se dau cu părerea pe acest Coronavirus. Dar de Gripa Spaniolă din 1918 a auzit careva?  Apă, toalete și săpun. Fotografie de arhivă, legată de Gripa spaniolă.

– textul se preia cu precizarea sursei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s