LIBERTATEA NOASTRA – 1985 SI 2015

61228402

de Cătălin Dupu

 

Ne întoarcem puțin în timp, în anul 1985 și facem o comparație cu anul 2015, subiectul analizei fiind libertatea în România. Ce nu aveam atunci la acest capitol și ce am câștigat acum?

Avem libertate religioasă, ceea ce nu era atunci.

Avem libertatea de exprimare, ceea ce nu aveam atunci.

Avem libertatea de călători, ceea ce nu era atunci

Avem libertatea de prezenta Mesajul Domnul Isus Hristos prin presă scrisă, radio și TV – lucruri care multora lis e păreau utopice.

Caci, macar ca sunt slobod fata de toti, m-am facut robul tuturor, ca sa castig pe cei mai multi. Citim în 1Cor. 9: 19. Pe cine încercăm noi să câștigăm?

Libertatea este dreptul de a nu minţi, scrie Albert Camus, de aceea suntem chemați să nu uităm.

Am scris romanul La Est de libertate cu istorii ce reprezintă un amplu și tragic episod din generația unor români – și nu numai – care și-au căutat o viață mai bună și mai dreaptă, atât cât se poate, departe de Republica Socialistă România, între anii 1970-1989.

Istoriile din această carte par acelora care n-au prins deloc vremurile comuniste și accentuat dramatice, niște scenarii de film însă din nefericire – pentru mulți – au însemnat suferință, durere și chiar… moarte. Este posibil. Un sumbru da.

Caruselul istoriei umane a cuprins și un astfel de timp – al fugii, al căutării și îndepărtării de cei dragi, pentru a se reîntâlni odată…

Ideea de a publica un astfel de volum s-a conturat încă din anul 2003, pe când am aflat de călăuze, relația cu Dunărea și Iugoslavia însă simțeam că încă nu este timpul potrivit să apară.

Acum istoriile din La Est de libertate trebuie multora. Cui? Acelora care nu știu ce înseamnă cu adevărat libertate și ce anume să realizeze cu ea. Oh, Doamne, și de câtă nevoie avem toți de aceste repere, și nu mâine, ci azi.

Toți cei care, din motive foarte bine întemeiate, au hotărât să plece legal sau să fugă de ceea ce se întâmpla dincolo de Cortina de Fier, li se cuvine respect deosebit și prețuire. Între curajul de a naviga pe internet și a porni spre o altă viață, la mii de kilometri distanță, votez cu cei din urmă, care au prioritate… E drept că nu fuga în sine este cheia reușitei, ci a pleca după Voia lui Dumnezeu, care niciodată nu a dorit ceva rău pentru creația Sa. Un adevăr asupra căruia trebuie să reflectăm.

Se cuvine o întrebare definitorie: Noi ce facem cu Libertatea noastră?

Pe de altă parte, în Efes. 6:8 găsim: caci stiti ca fiecare, fie rob, fie slobod, va primi rasplata de la Domnul, dupa binele pe care-l va fi facut.

Fiecare va primi răsplata pentru felul în care a știut să gestioneze libertatea, folosind-o pentru Slava Domnului.

Redau un scurt fragment din carte, despre ce însemna acea perioadă: Nina, Ema și părinții lor au depus 13 cereri pentru a pleca în America. Număr cu ghinion? De unde? Într-o zi din iulie 1983 primiră toți patru viza pentru emigrare. Toți patru! Era incredibil! Seara în casa lor din Floreasca au mulțumit Domnului pentru cadoul Său împărțit la fiecare. Acum toată familia putea pleca împreună, minune, acolo unde au visat de cel puțin cinci ani de zile.

Între cele treisprezece cereri, Nina depuse și o chemare, un act prin care sora lor Dorina, acumîn SUA, insista că dorește reintregirea familiei.

Fratele Voicu era și mai încântat că autoritățile nu l-au forțat să renunțe decât de două ori: odată fiind cehmat la Securitate și chestionat de ce vrea să plece din țară și a doua oară de un telefon dat după orele 22, anul trecut, în care i s-a spus: Dacă mai tot depuneți cereri de emigrare, o s-o pățiți rău! De episodul ăsta familia lui avea să afle tocmai în America.

Ordinea fără libertate şi libertatea fără ordine sunt la fel de dăunătoare, a afirmat Theodore Roosevelt.

Dacă în 1985 nu puteam vorbi de libertate, iată acum acum se poate. Libertatea este legea iubirii aproapelui, scrie atât de frumos Thomas Mann.

În aceste zile ne uităm la țările în care libertatea religioasă, libertatea de exprimare, Avem libertatea de călători și aceea de a prezenta Mesajul Domnului sunt de domeniul viitorului.

Ne uităm la Ucraina, Irak, Siria, Turcia, anumite țări africane. Lista este mult mai lungă. Iranul, cu o populație de 78,5 milioane locuitori, are doar 450 000 sunt creștini.

Stiricrestine.ro prezinta o statistica naucitoare:

Iran se află pe locul 7 în clasamentul țărilor cu persecuții, urcând 2 poziții în ultimul an, religia oficială este islam. În primele 6 luni ale anului 2011 au fost arestați 280 de creștini, 6500 de Biblii au fost confiscate în 2011 de la misionarii din Iran, doar într-un raid al autorităților.

De la începutul anului 2012 autoritățile iraniene au intensificat campania de arestare a creștinilor; autoritățile intră în case, arestează pe creștini, iar pe lângă bunurile pe care le confiscă, sunt și actele de proprietate ale caselor.

În 2013 s-a introdus o nouă formă de pedepsire a persoanelor asupra cărora se găsesc Biblii, iar pedeapsă constă în sfârtecarea mâinilor la un fierăstrău electric. Serviciile de închinare și publicarea literaturii creștine în limbă persana sunt interzise (limbă persana fiind limbă oficială în Iran).

Potrivit legilor din Iran numai iranienii armeni și asirieni pot fi creștini, iar iranienii persani, prin definiție sunt musulmani, iar convertirea lor înseamnă apostazie

Parlamentul Iranian a aprobat o lege prin care-i condamnă la spânzurare pe toți musulmanii care se convertesc la creștinism,Parlamentul a aprobat această lege în timp ce Constituția Iranului spune: nici o persoană nu poate fi pedepsită pentru credința sa.

Creștinii sunt interogați, arestați, închiși și bătuți, iar cei care-I convertesc pe musulmani la creștinism riscă pedeapsă cu moartea.

Executiile creștinilor se fac de obicei prin spânzurare (publică sau secretă)

Cu cât numărul persecuțiilor crește mai mult, cu atât și numărul creștinilor crește, și asta irită pe oficialii iranieni. Actuală conducere a țării este îngrijorata și nu știe cum să facă față creșterii foarte rapide a creștinilor. În urmă cu 40 de ani erau 200 de musulmani convertiți la creștinism, acum sunt aprox 450 000 de creștini.

Creștinii sunt văzuți că o amenințare deosebită pentru regimul din Iran din cauza că numărul lor este în creștere și tot mai mulți copii ai liderilor politici și spirituali părăsesc islamul și se convertesc la creștinism, informează agențiile de presă creștine și nu numai, inclusive ziare prestigioase din Occident.

Informațiile zguduitoare prezentate sunt, de urgență, subiect de rugăciune pentru noi toți, nu doar la serviciile divine, ci și în cămăruța noastră.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s